Vem äger vad på Internet - Paneldebatt

Välkomna till Paneldebatt på Östergötlands museum i Linköping!

Med utgångspunkt i det omtalade målet mellan Bildupphovsrätt Sverige och Wikimedia tar vi nu pulsen på internet, öppenhet och äganderätt i Sverige. Wikimedia kartlade via sajten offentligkonst.se just offentliga konstverk runtom i landet. Detta ansåg Bildupphovsrätt Sverige var ett intrång i konstnärernas upphovsrätt, vilket också bekräftades av Högsta domstolen som dömde till BUS fördel.

I september kom även EU-domstolens dom om länkning på internet till olagligt upplagt upphovsskyddat material. Vad är lagligt och olagligt att länka till? Rätten till information och yttrandefrihet ställs emot upphovsrätten.

Är det rimligt att konst, forskning och annat som är producerat med offentliga medel inte är fritt tillgängligt för allmänheten?
Har immaterialrätt (patent, upphovsrätt mm) blivit ett hinder för kreativitet och innovation? Eller är immaterialrätten den enda möjligheten för konstnärer, forskare och andra kreatörer att skydda sina verk mot piratkopiering och stöld? Vilka andra lösningar finns?

Genom denna paneldebatt vill vi skapa dialog om hur vi i framtiden kan göra för att äganderätt, öppenhet och demokrati inte ska ställas emot varandra.

Panelen består av:

Mats Lindberg, VD för Bildupphovsrätt Sverige

Anna Troberg, verksamhetschef Wikimedia Sverige

Jonas Öberg, Chief Executive Director, Free Software Foundation Europe

Eva Fornåå, konstnär och representant för Konstnärernas riksorganisation

Robin Berzelius, jurist, varumärkes- och copyrightexpert Awapantent AB

Moderator: Carl Schlyter, riksdagsledamot

Fri entré och öppet för alla. Evenemanget arrangeras som ett samarbete mellan Datamuseet IT-ceum, Dataföreningen och Östergötlands museum

Genom att anmäla dig till en aktivitet inom Dataföreningen godkänner du hur föreningens verksamheter behandlar dina personuppgifter.

Eventet äger rum den

2016-11-24
18:00 till 20:30

Östergötlands Museum, Raoul Wallenbergs plats, 582 20 Linköping

2019 års stämma i Östra Kretsen den 14 mars

Remote Tower Services, RTS

Vem äger vad på Internet - Paneldebatt

Höghastighetståg på Ostlänken

Prisutdelning till LIU:s bästa it-examensarbete