Robotar med social intelligens

Socialt intelligenta robotar blir alltmer vanliga inom  hemtjänst, utbildning och tillverkning. Vad händer när robotarna flyttar ut från kontrollerade miljöer som laboratorium och placeras i den riktiga världen? Missa inte nästa möte med IT-arkitekturnätverket den 11 maj som tar upp detta spännande ämne.

Under detta seminarium kommer Iolanda Leite presentera sin forskning om artificiell intelligens och mekanismerna som låter autonoma robotar interagera med människor i dynamiska och verkliga sociala miljöer. Dessa mekanismer inkluderar beräkningsmässiga modeller för empati, engagemang och "turn-taking".

I sin presentation kommer Iolanda berätta om effekterna av att implementera dessa modeller i robotar och virtuella agenter, för interaktion med människor i olika typer av tillämpningsområden. En viktig faktor är robotars behov av att kunna reagera och anpassa sig till ostrukturerade sociala miljöer utan att ingripande från operatören krävs uppstår.

Hon kommer också lyfta begränsningarna i den nuvarande teknikens ståndpunkt om huruvida robotteknik är lämplig för realistiska sociala miljöer. Argumentet är att en ökad förståelse för hur robotar uppfattar, förnuft och agera beroende på deras omgivande sociala sammanhang kan leda till mer naturliga, roliga och nyttiga interaktioner mellan människa och robot människa på lång sikt.

Observera att presentationen hålls på engelska. Efter presentationen följer en diskussion om vad social interaktion med robotar kan innebära samt vilka de arkitekturella aspekterna på denna robotisering är.

Iolanda Leite är biträdande professor vid Institutionen för datavetenskap och kommunikation på KTH. Hon har en doktorsexamen i Informationssystem och datorteknik från IST, Instituto Superior Técnico Lisboa, Portugals största och mest välrenommerade lärosäte för teknik, vetenskap och arkitektur.

Iolanda har även varit forskningsassistent vid INESC-ID i Lissabon. Innan hon började på KTH, var Iolanda Postdoctoral Associate vid Yale Social Robotics Lab samy Associate Research Scientist vid Disney Research Pittsburgh.

Iolandas forskningsintresse är inom artificiell intelligens och interaktionen mellan människa och robot. Hon syftar till att utveckla självständiga och socialt medvetna robotar som kan interagera med användare över långa tidsperioder.

Kostnad: Gratis för medlemmar i DF med Meet&Learn paket. Är du inte medlem eller har Read&Learn är du välkommen att delta till självkostnadspris 300 kr inkl moms. Vänligen sätt in pengar på Dataföreningens Swish-konto: 123 545 2883 och ange "STHLM IT-arkitektur 170511" senast den 9 maj. Avanmälan måste meddelas till stockholm@dfs.se senast den 9 maj. Utebliven närvaro debiteras med 500 kronor, men det går bra att skicka en kollega vid förhinder.

Välkommen!

Genom att anmäla dig till en aktivitet inom Dataföreningen godkänner du hur föreningens verksamheter behandlar dina personuppgifter.

Eventet äger rum den

2017-05-11
17:30 till 20:00

F7, Fleminggatan 7, Stockholm

Edge Computing i morgondagens distribuerade värld

Öka genomslaget i digitala kanaler med animerad film

Verksamhetsarkitektur: Beslut baserade på magkänsla eller fakta?

Robotar med social intelligens

IT-Arkitekturnätverket - Uppstartsmöte 13 februari!

Open Space om trender och utmaningar inom IT-arkitekturområdet

Arkitektur vs. Agile

Att övertyga ledningen

Kravhantering för time-to-market

Presentation av Boken om IT-arkitektur

Ny ISO/IEC-standard för värdering av arkitekturer

IT-Arkitektur: Kvalitetsattribut – en analys

UX och användbarhet

Vintergatan - den enda modell du behöver?

NLP - öka din förmåga att påverka och bli förstådd

Infrastruktur och molnet - The roadtrip

Självlärande textanalys i stor skala med Gavagai