Digital kompetens i skolan

Kod är framtiden! Dataföreningen vill öka den digitala kompetensen i skolan, för elever, lärare och föräldrar i Sverige. Därför har vi tagit initativet till projektet Digital kompetens i skolan - en kompetensplattform och mötesplats för kodande lärare, IT-proffs från Dataföreningen, kommun, näringsliv samt engagerade föräldrar. Syftet är att öka det digitala innanförskapet beskrivet av Digitaliseringskommissionen och EU.

För att driva samhällsutvecklingen framåt och öka den digitala kompetensen snabbare, så arrangerar DF hackledarutbildningar. Med flera ledare som kan leda barnprogrammeringskurser så kan vi göra skillnad. Under 2016 har fem hackledarutbildningar genomförts. Det har gett stor respons, behovet är stort. Det är många som vill stötta våra barns framtid och stötta deras värdeskapande och delaktighet i vårt framtida samhälle.

Hackledarutbildning med barnhack 31 maj 2016 på AvanzaDen 2 september 2014 startade DF upp satsningen på Digital Kompetens i skolan tillsammans med Karin Nygårds. Sedan dess har flera hundra potentiella hackledare, barn och föräldrar deltagit på våra aktiviteter. Även Göteborg och Sundsvall har arrangerar också egna barnhack.

DF har fått stöd från Natur & Kultur och samarbetar med Fryshuset i Stockholm och Göteborg, Tom Tits, bibliotek och kommuner.

Var med och gör skillnad! Vi vill engagera DIG, vare sig du är pedagog eller IT-proffs. Låt oss samarbeta i team för att göra skillnad i skolvärlden!

Dataföreningen är mötesplattformen! Bli ett digitalt bollplank och stötta en lärare! Håll ett barn- eller lärarhack! Företag, kommuner och föräldrar, här kan ni bidra! Vi har många förslag på hur du kan hjälpa till.

Kontakta och anmäl ditt intresse till nätverksledaren Anna-Karin Brusquini, för att få veta mer om hur du kan hjälpa till. Är du medlem i Dataföreningen, gå med i nätverket Digital kompetens i skolan. 

Tidigare aktiviteter

dec
01
Barns utsatthet på nätet ur Polisens perspektiv

F7, Fleminggatan 7, Stockholm

17:30 till 20:00
nov
13
Barnhack: Börja koda med Scratch

Avanza Bank, Regeringsgatan 103, Stockholm

14:00 till 16:00
nov
13
Hackledarutbildning: Scratch för lärare, pedagoger och engagerade vuxna

Avanza Bank, Regeringatan 103, Stockholm

10:00 till 16:00
okt
08
Barnhack nivå 2: Skapa egna spel med Scratch

Tieto Sweden AB, Fjärde Bassängvägen 15, Stockholm

13:00 till 16:00
okt
01
Barnhack: Skapa egna spel med Scratch

Avanza Bank, Regeringsgatan 103, Stockholm

14:00 till 16:00
okt
01
Bli hackledare: Grundkurs i Scratch för lärare, föräldrar och nyfikna

Avanza Bank, Regeringsgatan 103, Stockholm

10:00 till 16:00
sep
10
Barnhack: Spelprogrammering i Scratch

På våra Barnhack får barn som vill börja koda lära sig spelprogrammering i Scratch. Eftersom det är lätt att komma igång med Scratch, är det roligt att börja bygga egna spel, berättelser eller animationer.

Tieto Sweden AB

Fjärde Bassängvägen 15, Stockholm

13:00 till 16:00
sep
10
Hackledarutbildning i Scratch

För att skapa förutsättningar för barn som vill utforska programmering, satsar Dataföreningen på hackledarkurser för lärare, pedagoger och engagerade vuxna. På våra hackutbildningar lär vi ut grunderna i Scratch.

Tieto Sweden AB

Fjärde Bassängvägen 15, Stockholm

09:30 till 11:30
jun
11
Barnhack: Börja programmera med Scratch

Tieto Sweden AB,  Fjärde Bassängvägen 15, Stockholm

13:00 till 16:00
maj
29
Barnhack: Kom igång med programmering i Scratch

Vill dina barn lära sig programmering? På barnhacket får de lära sig grunderna i Scratch, ett användarvänligt program för barn som vill börja skapa sina egna spel.

Avanza Bank, Regeringsgatan 103, Stockholm

14:00 till 16:00

Nätverksledare

Syfte

Nätverket ”Digital kompetens i skolan” arbetar för att öka den digitala kunskapen hos elever och lärare i grundskolan genom att sprida förståelse för digitaliseringens möjligheter och stötta pedagogerna med ett digitalt bollplank.

Navigera

Målgrupp

Elever, lärare och föräldrar