Blockchain

Blockkedjan - den nya tekniken för värdeutbyte - kommer att påverka alla verksamheter

Bitcoin och Blockchain (eller blockkedjan som den ofta kallas på svenska) beskrivs leda till en lika stor förändring som övergången från skrivmaskiner till datorer. Blockkedjan möjliggör nya typer av affärer utan mellanhänder. Vad innebär det för dig och ditt företag?
Blockkedjan kan bli billigare, snabbare och effektivare än systemen som banker använder idag. I blockkedjan går pengarna direkt från en köpare till säljare, till skillnad för dagens banktransaktioner. Alla transaktioner noteras i en öppen logg, en distributed ledger som finns tillgängliga för allmänheten. Du kan spåra varje hur varje krona når din plånbok.

Nio av världens största banker och Nordea och SEB, däribland Barclays och Goldman Sachs har gått samman i en satsning på blockkedjor. Storbankerna vill börja att använda tekniken bakom bitcoin – men inte valutan… Kan den ena existera utan den andra? Hur fungerar bitcoin och hur hänger den ihop med blockkedjan.

Blockkedjan fungerar som en enorm, publik logg över alla bitcoin-transaktioner som någonsin skett. Allt delas genom ett globalt nätverk. Tekniken kan användas för allt från betalningar till aktiehandel och banklån. Till skillnad från dagens banktransaktioner krävs det ingen tredje part som verifierar en transaktion.

Nätverkets syfte
Att så många som möjligt förstår utmaningarna och möjligheterna med Bitcoin/Blockkedjan:

- Hur började Bitcoin egentligen? – Går det att lita på en teknik som har en anonym upphovsman? Och varför är grundaren anonym? Det kan vara en fördel, tro det eller ej.
- Hur fungerar det? – Bitcoin kan upplevas abstrakt till att börja med. Det går att öka förståelsen för teknikens möjligheter genom med olika liknelser med helt vanliga vardagliga ting och verksamheter. Det leder till att vi lättare att ta till oss den nya tekniken och kan börja ställa relevanta frågor.
- Vilka är vinnarna och vilka är förlorarna? – Alla teknikskiften innebär förändringar. Inte många tillverkare av kulramar finns kvar och det svenska storföretaget Facit (räknemaskiner) är ett minne blott. Till och med Kodak är borta. Vi har en dialog om vilka företag och tjänster som kan behöva förändra sina affärsmodeller och vilka nya företag som växer fram.

Målgrupp för nätverket är alla som är nyfikna på möjligheterna med bitcoin och blockkedjan, både ur tekniskt och affärsmässigt perspektiv.

Tidigare aktiviteter

apr
27
Blockchain och säkerhet

F7, Fleminggatan 7, Stockholm

17:30 till 20:00
feb
08
Blockchain for business: Vad det är och hur du tillämpar det

F7, Fleminggatan 7, Stockholm

09:00 till 17:00
okt
04
Ny teknik för valutor och smarta kontrakt med blockchain

Kom och möt ChromaWay, en av pionjärerna inom blockchain-teknik.

F7, Fleminggatan 7, Stockholm

17:30 till 20:00
sep
01
Blockkedjan leder till ett paradigmskifte inom kundlojalitet, poängsystem och CRM

F7, Fleminggatan 7, Stockholm

17:30 till 20:00
Mar
15
Nytt nätverk! DF Blockchain - Uppstartmöte 15 mars

OBS! Mötet är flyttat till den 15 mars

(Hela dagen)
jan
28
BTCX Stora Blocktechpriset 2015

BTCX|Stora Blocktechpriset 2015 -Rösta och nominera nu!

Den olidligt spännande prisutdelningen går av stapeln på Epicenter Stockholm den 28 januari 2016.

(Hela dagen)

Nätverksledare

Joakim Herlin
Christoffer De Geer

Syfte

Att så många som möjligt förstår utmaningarna och möjligheterna med Bitcoin/Blockkedjan.

Navigera

Målgrupp

Alla som är nyfikna på möjligheterna med bitcoin och blockkedjan, både ur tekniskt och affärsmässigt perspektiv.