SQL & NoSQL: Erfarenheter från Spotify

Spotify med sina 100 miljoner Monthly Active Users, vilka lyssnar på upp till 2 miljarder låtar varje dag, behöver hantera stora datamängder. Ta tillfället i akt att ta del av Joakim Mårlöv och Pedram Birounvands erfarenheter från Spotify kring frågan relationsdatabaser (SQL) versus NoSQL databaser, som är speciellt lämpade för stora volymer.

SQL varför då? Nu har vi ju moderna lagringsmetoder som kan hantera gigantiska datavolymer, Big Data löser allt.
SQL Server och relationsdatabaser (RDBMS) har varit standard i över 20 år och innan dess kommer en del av oss ihåg, DB1; DB2; Ingress; Mimer etc. Emellertid har det ökade behovet att bearbeta högre volymer, högre hastigheter, och nya typer av data i snabb takt ändrat karaktären av datalagrings-behoven. NoSQL databaser det möjligt att lagra ostrukturerade och heterogena data i stora volymer.

NoSQL är en kategori av databaser tydligt skiljer sig från SQL-databaser. NoSQL används ofta för att hänvisa till datahanteringssystem som är ”Not SQL” eller en metod för datahantering som innehåller ”Inte bara SQL". Det finns ett antal tekniker i NoSQL kategorin, däribland dokument-databaser, nyckelvärdes-databaser, kolumn-databaser och graf-databaser, som är populära med spel, sociala och IoT applikationer.

Innebär det att traditionella relationsdatabaser (SQL) inte längre behövs?
Nej detta är inte fallet, som alltid innebär inte ett nytt verktyg att vi kan slänga alla gamla. Det är därför viktigt att förstå när man skall använda SQL (skruvmejsel) och när en skiftnyckel (NoSQL) passar bättre.

Kostnad: Gratis för medlemmar i DF med Meet&Learn paket. Är du inte medlem eller har Read&Learn är du välkommen att delta till självkostnadspris 200 kr inkl moms. Vänligen sätt in pengar på Dataföreningens Swish-konto: 123 545 2883 och ange "STHLM BI Smart Data 170518" senast den 15 maj. Avanmälan måste meddelas till stockholm@dfs.se senast den 15 maj. Utebliven närvaro debiteras med 500 kr, men det går bra att skicka en kollega vid förhinder.

Nätverksmotor för kvällen: Kjell Borking

Välkomna till ett intressant samtalsämne och presentation!

Eventet äger rum den

2017-05-18
17:30 till 20:00

F7, Fleminggatan 7, Stockholm

SQL & NoSQL: Erfarenheter från Spotify

Hur man lägger grunden för Smart Data – MDM

Strukturerat datalager eller ”datasjö”, genomlysning och demo

Uppstartsmöte för Beslutsstöd och Affärsanalys

Tänk om Nokia skippat Symbian i tid? - Ett seminarium om hur BI-system fås att stötta de verkligt viktiga besluten

Rätt beslut påverkas av synpunkter på nätet - praktiskt om textanalys

Beslutsstöd inom Polisen - användarredovisning

Grundbulten för ett integrerat affärskoncept – gemensamma begrepp